?איך לתחקר שאלות

?איך לתחקר שאלות

2.1.2024

אחת ולתמיד - למה ואיך לתחקר שאלות.

פתרון המבחן הפסיכומטרי דורש מאיתנו יכולות רבות, ובוחן אותנו במגוון רחב של נושאים. כיוצא בזה, ישנם סוגים רבים של טעויות שאנחנו נפגוש במהלך ההכנה למבחן. אחד הכלים החשובים לשיפור אפקטיבי הוא תחקור שאלות ומבחנים שעשינו. תחקור שאלה או מבחן הוא תהליך שבמסגרתו אנחנו בוחנים מחדש שאלה שהתקשנו לפתור אותה בעזרת שתי שאלות מובילות - 1. מדוע התקשתי לפתור את השאלה?2. כיצד יכולתי להמנע מהקושי הזה?

למה חייב לתחקר?בעיקר כי הקלישאה נכונה - כל שגיאה היא הזדמנות. ככל שנבין את הטעות שלנו בצורה עמוקה יותר, נוכל להמנע משגיאות דומות בעתיד, נניח יסודות טובים יותר אחרי כל שגיאה ואף נשתפר בניתוח השגיאות שלנו *תוך כדי המבחן*. לא די בזאת, השגיאות שלנו עוזרות לנו לקבל תמונת מציאות בהירה יותר, שבעזרתה נוכל למקד את המאמצים שלנו במקומות הנכונים.

ועכשיו מגיעה המשימה המורכבת, איך מתחקרים? לרוב, הסיבות לטעויות במבחן הפסיכומטרי שייכות לאחת משלוש קטגוריות מרכזיות - טעויות שטותיות, טעויות אסטרטגיות וטעויות ידע. החלוקה הזו היא חלוקה סינטטית וישנן טעויות השייכות ליותר מקטגוריה אחת.

שלב 1:השלב הראשון בתחקור שאלות פסיכומטרי הוא להבין מהי הקטגוריה המרכזית מתוך שלוש הסיבות שאליה שייכת הטעות שלי.

איך מזהים לאיזו קטגוריה שייכת הטעות שלי? יותר קל להבדיל בין טעויות שטויות לטעויות ידע, כי הן נמצאות בקצוות רחוקים אחת מהשניה. נתחיל מלהבין את כל אחת מהן -

1. טעויות שטות - כלל אצבע טוב לזיהוי טעויות שטות הוא שכשתסתכלו על השאלה מחדש תרצו לדפוק את הראש שלכם במשהו. אלו טעויות שיכולתם להמנע מהן בקלות אם הייתם קצת יותר מאופסים, קצת יותר מסודרים או עם קצת פחות חפזון. טעויות נפוצות השייכות לקטגוריה זו הן למשל טעויות סימון, טעויות חישוב ופספוס של מילה או הוראה קריטיות בשאלה.

2. טעויות ידע - כנגזר משמן, טעויות ידע הן טעויות שנעשו בגלל שלא היה לנו מספיק ידע (או שליטה בו) כדי לפתור אותן. להבדיל מטעויות שטות, שבהן היה לכם את הכלים הדרושים כדי לפתור את השאלה, כאן לא היה לכם את הכלים והידע הדרושים. טעויות נפוצות השייכות לקטגוריה זו הן לא להכיר מספיק טוב תכונות אלגבריות, לא לזהות שצריך להשתמש בנוסחה (או לא להכיר אותה) ולא להכיר מילה מסויימת שמופיעה בשאלה. חשוב לציין, כשמדברים על טעויות ידע, כל עוד לא היה לנו את 100% הידע הדרוש כדי לפתור את השאלה, אפשר לשייך אותה לטעות ידע.

3. טעויות אסטרטגיה - קטגוריה זו היא האחרונה והחמקמקה ביותר. טעויות מהסוג הזה נובעות בעיקר ממיומנות ״פסיכומטרית״ לקויה. טעויות מהסוג הזה לא נובעות מחוסר ידע או חוסר בכלים - יכולתם לפתור את השאלה, אך כנראה שהסתבכתם בדרך. הן גם לא נובעות משטות כמו עבודה מהירה או חפוזה מדי.במידה מסוימת אפשר לשייך כל טעות שלא נמצאת תחת שתי הקטגוריות הקודמות לקטגוריה הזו. הטעויות הכי נפוצות השייכות לקטגוריה זו קשורות בבחירה בדרך הפסיכומטרית הלא נכונה לפתרון השאלה וחוסר תכנון פתרון השאלה.

שלב 2 -אחרי שזיהינו מדוע טעינו, אפשר לעבור לשלב השני הקונקרטי - נשאל את עצמנו - איך נוכל להמנע מהטעות להבא? בשלב הזה אין ויתורים, נכתוב לעצמנו טיפ תמציתי שאם יכולנו לחזור בזמן ולהגיד אותו ל׳עצמנו של לפני המבחן׳, לא היינו עושים את הטעות הזו. בהתחלה תצטרכו קצת לשבור את הראש כדי להגיע לטיפ העצמי מהדויק הזה, עם הזמן תצליחו לשלוף אותו תוך שניות בודדות. אדגיש שבעיני זה השלב הקריטי והחשוב ביותר, בו אתם צריכים לעטוף את כל התחקור עם פקודת ׳עשה׳ ברורה לפעם הבאה שתתקלו בשאלה מאותו נושא.

לפוסטים נוספים של המורה

צור קשר