7.8.2024
מבוא
אם אתם גם מרגישים כאילו לא משנה כמה אתם לומדים, אתם פשוט לא מצליחים לזכור מילים ונוסחאות אתם חלק מקהילה הסניליים המהווה בערך 99% מכלל הנבחנים.
בין אם מדובר באוצר מילים ענק שצריך להכיר או בנוסחאות מסובכות, שינון הוא לא רק קריאה חוזרת של החומר, זוהי אמנות המשלבת הבנה, טכניקה ותרגול. במאמר זה נחקור כמה אסטרטגיות מוכחות שיכולות לעזור לכם לזכור טוב יותר, ולשלוף מהר יותר מידע במהלך ההכנה שלכם למבחן.
איך הזיכרון עובד?
לפני שנצלול לתוך הטכניקות, ננסה לשפוך טיפה קטנה של אור על זכרון. דרך מערכת נוירונלית מסובכת לאין שיעור, המוח שלנו מצליח לשמר את היכולת המדהימה של אחסון מידע בזיכרון לטווח קצר וטווח ארוך. זכרון לטווח קצר הוא הזכרון בו המוח שלנו ״רושם״ דברים שיעלמו במהרה, למשל, אם אדם כלשהו יבקש מכם לזכור מספר טלפון, המספר יירשם בזכרון טווח קצר, ויעלם לאחר מספר שניות או דקות. הזכרון לטווח ארוך הוא זה המעניין מבין השניים במובן של שינון מילים ונוסחאות. לימוד אפקטיבי עוסק בהעברת ידע מזיכרון לטווח קצר לטווח ארוך. כך תוכל להפוך את התהליך הזה לחלק ככל האפשר:
טכניקות לשינון אוצר מילים
צרו כרטיסיות
לא סתם כרטיסיות קיבלו את המעמד המובן מאליו שלהן. כתבו את המילה שאתם רוצים לזכור בצד אחד, ואת ההגדרה של בצד השני. בדקו את עצמכם באופן קבוע ויום יומי על הכרטיסיות שהרגשתם שאתם לא מצליחים לזכור כמו שצריך. לאט לאט המוח שלכם יקבע את פירוש המילה בזכרון שלכם. שימו לב, גם לאחר שנדמה לכם שאתם שולטים במילה מסוימת, חשוב לחזור אליה לאחר פרק זמן מסוים ולוודא שאתם עדיין מכירים אותה.
2. למידה קונטקסטואלית
במקום לשנן מילים בנפרד ומחוץ למשמעות נסו ליצור משפטים *משלכם* המכילים את אותן מילים, או משפטים חסרי כל הגיון שיעזרו לכם לזכור מילה מסוימת לפי הצליל שלה, לפי קרבה סמנטית למילה אחרת, או כל דבר שיכול לעלות לכם בראש – המטרה העיקרית כאן היא ליצור את המשפט האישי שלכם. לרוב המכונים יש אסוציאציות מוכנות, אין שום בעיה להשתמש בהן, אך מתישהו בלמידה אתם תראו שיש מילים עקשניות שפשוט לא נכנסות לראש. כשאתם נתקלים במילים הללו, וודאו שאתם משתמשים באסוציאציות ומשפטים ייחודיים משלכם.
טכניקות לשינון נוסחאות
וודאו שאתם מבינים את הנוסחה - זה מפתה פשוט לשנן נוסחה, אבל ההבנה מדוע היא פועלת וכיצד היא נגזרת יכולה לעשות הבדל עצום. הבנה זו תעזור לעגן את הנוסחה בזיכרון שלכם בצורה מהירה ו״בטוחה״ יותר.
השתמשו בחרוזים ומקצבים - זה אולי נשמע טיפשי, אבל זו שיטה שיכולה להפוך את ההיזכרות לפשוטה יותר ואפילו קצת מהנה.
3. רשמו את זה שוב ושוב - מחקרים רבים מראים שבכתיבה (כן כן ממש עם עפרון ועט על דף) יש אלמנטים שמחזקים את הזכרון ארוך הטווח בצורה מיטבית. כתבו את הנוסחה שוב ושוב תוך אמירה בקול, מספר פעמים בשבוע.
דברים כלליים שכדאי להקפיד עליהם כדי לשפר את הסיכויים שתזכרו -
1. הפכו את הסקירה להרגל - הקדישו כמה דקות בכל יום לבדיקת הכרטיסיות שלכם, וליצירת כרטיסיות חדשות במידת הצורך. נסו אפילו ליצור ״קיר זכרון״ בבית והדביקו עליו את הפתקיות עם המילים או הנוסחאות העקשניות יותר. ביקורות תכופות ישפרו את שימור הזיכרון שלכם באופן משמעותי.
2. למד את מה שלמדת - הוראה היא דרך מצוינת לחיזוק הזכרון לטווח ארוך. תושיבו חבר או בן משפחה, והסבירו לו על הנוסחה, או על אותה מילה
3. הישארו בריאים - אל תזלזלו בכוחה של שנת לילה טובה, פעילות גופנית סדירה ותזונה מאוזנת. כל אלה חיוניים לתפקוד אופטימלי של המוח ולזיכרון.
סיכום
זכרו, שינון הוא לא דבר שבא בקלות. מדובר ביצירת גישה שיטתית ללמידה ושימור מידע. נסו להתנסות עם הטכניקות שהצגנו כאן ובדקו מה עובד הכי טוב בשבילכם. עם תרגול, סבלנות והתמדה, תמצאו את עצמכם זוכרים מידע במהירות ובדיוק רב יותר, ומוכנים להתמודד עם כל שאלה שתקלע בדרככם.
לפוסטים נוספים של המורה
צור קשר