לאיזה פעולה אחת יש את ההשפעה הכי גדולה על ציון הפסיכומטרי שלנו?

לאיזה פעולה אחת יש את ההשפעה הכי גדולה על ציון הפסיכומטרי שלנו?

22.5.2024


לאיזה פעולה אחת יש את ההשפעה הכי גדולה על ציון הפסיכומטרי שלנו?

אמ;לק- קריאה של ספר עיוני בעברית, באופן יומיומי

רבים שואלים אותי (האמת, מעט מאוד שואלים אותי אבל אני מספר לכל מי שמוכן לשמוע) מהי הפעולה האחת שניתן לעשות ובאמצעותה להעלות את הציון באופן הכי ניכר?

ובכן, כדי לענות על שאלה זו כדאי להסתכל על מבנה הבחינה. הבחינה מורכבת משני פרקי כמותי שמהווים 40 אחוזים מהציון, משני פרקי מילולי שהם 30 אחוזים מהציון, משני פרקי אנגלית המרכיבים 20 אחוזים, מטלת הכתיבה שמהווה 10 אחוזים ושני פרקי פיילוט שמהווים קוץ רציני לכולנו. לכן, חשוב מאוד לשפר את הציון בפרק הכמותי, ובאמת המכונים והמורים משקיעים את רוב הזמן והמרץ בפרק זה. אבל! פרק המילולי חשוב מאוד גם כן, ובו אנחנו משקיעים מהותית פחות זמן במהלך השיעורים והתרגולים, למה?

הסיבה היא שרוב המיומנויות בפרק הן מיומנויות שקשה מאוד ללמד באמצעות טכניקות. לדוגמה, כדי לפתור בעיית אחוזים יש טכניקה, נוסחה וחוקים ברורים, ולעומת זאת פתרון שאלת הבנת פסקה דורשת הבנה של הטקסט שלא מערבת טכניקה קפדנית או כללים ברורים.

אז מה עושים?
קוראים ספר! תופסים ספר שכתוב בצורה עיונית וקוראים אותו בקשב רב. בצורה הזו אנחנו נחשפים לכמות עצומה של פסקאות שונות, שכולן כתובות בדיוק כמו הפסיכומטרי, עלינו להתעקש להבין כל פסקה וכך אנחנו בעצם מפתחים את ה"שריר" שנאמץ כשננסה לפתור שאלות הבנה בבחינה.

איזה ספר כדאי לקרוא?
ספרים עיוניים בלבד. תלמידי עבר רבים שלי שחפרתי להם מספיק נכנעו ורכשו ספר במיטב כספם- ספר מתח עלילתי, ספר רומנטי על תיכוניסטים או ספר שיפור עצמי. הם ניגשו אלי, מלאי גאווה, וסיפרו על ההרגל הדנדש שלהם. אך לצערי הרב, הספרים הללו- מעניינים ככל שיהיו- לא יעזרו למטרה שלנו בבחינה הפסיכומטרית. נחפש ספרים שמוגדרים "ספרי עיון", או במילים אחרות, ספרים שמטרתם ללמד משהו. הרי אלו בדיוק הטקסטים שנפגוש בבחינה!

כמה לקרוא?
הכי טוב- זה לקרוא שעה שלמה כל יום. אבל אני יודע, זה ממש קשה. אז האמת היא שכל כמות שנקרא היא טובה: חצי שעה ביום, עשרים או אפילו עשר דקות ביום. כי מה שחשוב באמת זו ההתמדה. הבנה של טקסטים בעברית (וגם באנגלית) לא דומה ללהצליח לרכב על אופניים, אלא יותר דומה לכושר גופני. אני לדוגמה עשיתי 4 אימוני ריצה מאוד רציניים לפני שנתיים, והיום ברוך השם אני מתנשף גם במדרגות נעות. במילים אחרות- נחליט על זמן שאנחנו רוצים להשקיע בכל יום, ונשקיע את הזמן הזה בכל יום ויום.

הבנתי! אז איפה להתחיל בעצם?
בספריות עירוניות, ספריות של בית ספר ליד הבית, או בחנויות ספרים, רגילות או יד שניה. נחפש ספרים שמלמדים על משהו, לדוגמה על היסטוריה, רפואה, יחסים בינלאומיים או כל נושא אחר שמדבר אלינו.
יש מספר ספרים שחוזרים על עצמם בהמלצות לתלמידים:

·       כל ספרי "האוניברסיטה המשודרת"- ספרונים קצרים במגוון נושאים שכל אחד יכול למצוא בהם משהו שיעניין אותו

·       ספרים של יובל נוח הררי, דן אריאלי, מיכה גודמן, וסופרים ישראלים אחרים שכותבים ספרים מלמדים ומעשירים

·       אתרי אינטרנט שמכילים מאמרים מוצלחים: האתר של מכון דוידסון, אתר אלכסון.

יש לכם שאלה בנושא? מכירים אתר שכדאי להוסיף? צרו איתי קשר! רועי דומני, מדריך פסיכומטרי וסטודנט לרפואה 😊



לפוסטים נוספים של המורה

צור קשר