איך להשתפר בין מועדי פסיכומטרי

איך להשתפר בין מועדי פסיכומטרי

30.6.2024

אחרי מספר לא מבוטל של מועדים שניגשתי ותובנות שעלו לי עם עצמי וגם משיחות עם תלמידים אני רוצה לרכז דברים שיכולים לעזור לניגשים בפעם השנייה ומעלה, ואולי יהיה מי שיפיק מזה תועלת. תרגישו חופשי לשתף גם בטיפים שלכם!

#אנגלית – הכי חשוב והכי קריטיהרבה פעמים יש תחושה שללמוד לפרק אנגלית זה קצת כמו למלא את בריכה עם כוס חד פעמית. אתה לומד, לומד ולומד ועדיין אתה לא יכול לקלוע במילים יופיעו לך בבחינה.זה נכון ולא נכון. באמת בשאלות 1-8 אנחנו פחות או יותר מקווים להרחיב את המעגל שלנו ולקלוע (ועדיין אפשר לפסול תשובות ולדייק את עצמנו, אבל זה לפוסט אחר), אבל עדיין יש לנו משאלות 9 עד 22 שככל שנגדיל את הניסיון ואת אוצר המילים שלנו באנגלית אנחנו נצליח להתמודד באופן מיטבי עם הפרק הזה.אז להמשיך לקרוא כל יום אנגלית! אתם אולי לא מרגישים בשינוי ובהתקדמות, אבל השינוי הזה קורה במידה ואנחנו עקביים.שינון מילים מאיפה שהפסקתם – נכון כתבתי שזה כמו למלא בריכה עם כוס חד פעמית? אם תתמידו מספיק ותהיו עקשנים, אתם תצליחו למלא בריכה בכוס חד פעמית, אותו הדבר לגבי שינון מילים באנגלית. תמשיכו לשנן מהנקודה שהגעתם אליה במועד הקודם, גם אם מקסימום הגעתם ליחידה 2, עדיין, כל מילה שתוסיפו למאגר משפרת את הסיכויים שלכם באנגלית.להציף את עצמכם באנגלית – זה כבר למי שממש רוצה לקחת את האנגלית לרמה של אקסטרים. אני אתחיל מסיפור. אחד האחים שלי תמיד לא הסתדר עם אנגלית. גירד 5 יחידות עם אנגלית אבל מה, אנגלית של שבורים. לקראת סוף השירות הצבאי שלו הוא התחיל להערך ללימודים באקדמיה וקלט שהבעיה שלו עם אנגלית לא נעלמה אלא רק החמירה, כי הוא היה חייב לעשות מבחן אמיר. מפה לשם הבחור החליט שהוא עושה אמריקה. מה הכוונה? מאותו רגע ואילך כל רגע פנוי שהוא היה יכול לשבת הוא ישב ושינן מילים או תרגל פרקי אנגלית של אמיר. כשהוא לא היה יכול לשבת ולתרגל הוא פשוט היה הולך לכל מקום עם אוזניות ושומע פודקסטים באנגלית. את הטלפון הוא העביר לאנגלית, וכל בנאדם שהיה נראה לו עם פוטנציאל אמריקאי הפך להיות מישהו שהוא מנסה לדבר איתו באנגלית. זה הגיע לרמה ששלטי חוצות והוראות על מכשירי חשמל הוא התעקש לקרוא אך ורק באנגלית. פסיכי לגמרי נכון? אז הבנאדם מנקודה מאוד נמוכה באנגלית הביא את עצמו ככה ל130 באנגלית, קורס אחד והסיפור היה מאחוריו. מוזמנים לשתף ולהמליץ על דברים מעניינים לשמוע באנגלית, אני אישית נהנתי מאוד מיובל נח הררי באנגלית, ההרצאות שלו גם מעניינות וגם מכילות אנגלית ותוכן שקרובים לתוכן שיש בפרקים בפסיכומטרי.

#מילולי –שינון מילים – כמו באנגלית. אם הרגשתם שיש לכם איזשהו פער באוצר מילים, תמשיכו מאותה נקודה שעצרתם לשנן מילים במועד הקודם ותגדילו את הייתרון שלהם מבחינת אוצר מילים.להמשיך לקרוא טקסטים – קריאה של טקסטים מורכבים שמזכירים את התוכן שיש במילולי עשויה לסייע לכם. אתם בהדרגה תשפרו את מהירות הקריאה שלכם, את מיומנויות הקריאה שלכם ואת יכולת הניתוח המילולית שלכם. רוצים להמליץ על אתרים חינמיים שמכילים קטעי קריאה רלוונטיים? אני יכול להמליץ על הידען, אלכסון, היסטוריה גדולה בקטנה.חיבור – יש איזה קונצנזוס שקשה לשפר חיבור. אני לא מסכים עם הקונצנזוס הזה ואני חושב שזה דווקא משהו שאפשר ממש להשתפר בו. אבל עזבו קשה או לא קשה, מה עושים כדי להשתפר?· תרגול העלאת נימוקים – תשבו עם חיבורים שכבר כתבתם ותנסו להתאמן על העלאה של כמה שיותר נימוקים. אני מניח שמסתובבת פה בקבוצה רשימה של היבטים שעוזרים לפתח נימוקים (כלכלית, חברתית וכו').· כתיבה מחדש של חיבורים לפי ההערות שקיבלתם או ששמתם לב בעצמכם. לכתוב חיבור "מתוקן" תעזור לכם לדייק את השבלונת כתיבה שלכם.· לרציניים בלבד – לכתוב חיבור יומי. מה? כל יום? כן, כל יום. כמובן, זה לא מתאים לכולם, מן הסתם מגרדי ה700 מלמעלה או מלמטה יעדיפו לאמץ את הטיפ הזה, ורק חבר'ה שהם כבר ברמה גבוהה יחסית בחיבור הטיפ הזה שימושי להם. כתיבה יומית של חיבור (ממליץ לכם למצוא איזה חוברת של מכון איכותי ולא לשרוף חומרים של מאל"ו בשלב הזה) וקריאה שלו (מומלץ בקול) תעזור לכם לשלוף מהמותן חיבור, ומחיבור לחיבור אתם תוכלו לשים לב שאתם מצליחים לשלוף מהמותן נימוקים והנימוקים עם הזמן הופכים להיות בשרניים יותר ואיכותיים. אני מאמין שקריאה איטית בקול של החיבור אחרי שכתבנו אותו יכולה לעזור לנו לשקף את הפגמים שעוד נשאר לנו לשפר בחיבור, וכמובן שפעם בכמה חיבורים אפשר לשלוח לבודק חיבורים מקצועי או חבר, שהפרספקטיבה החיצונית שלהם יכולה לעזור לכם לדייק עוד קצת.

#כמותיאיזה יסודות חסרים לנו?הרבה פעמים אני נתקל בתלמידים שנמצאים כבר תקופה על הפסיכומטרי ומה שתוקע אותם זה לא שהם לא יודעים לפתור מהר אותיות וספרות, אלא שהם פשוט לא חדים על היסודות. אם אתם לא יודעים מה השורש העשירי של 1024 או שטרפז חסום במעגל לא רומז לכם משהו לגבי השוקיים שלו, אולי שווה לכם לחזור לסרטוני המבואות.לחזור על דרכי פתרון ולנסות לפתור בגישות חדשות ממה שתרגלנו – הטיפ הזה תקף תמיד. כל תרגיל תנסו לפתור אותו בכמה שיותר דרכים. אני מאמין שבשביל ציון גבוה בבחינה אנחנו נידרש לרמה טובה של גמישות ויכולת זריזה לעבור בין גישות פתרון. איזה גישות יש? תמיד יש אלגברה, הצבת תשובות, הצבת מספרים מהראש, עבודה דרך התשובות והערכת סדר גודל. כמובן שזה דוגמא לכמה כלים ואפשר תמיד להרחיב את היריעה.שינון בע"פ – באתר של הפסיכומטרי של המדינה, בכרטיסייה של קבצים להורדה יש כמה קבצים ששווה לדעתי לעבור עליהם. יש שם דברים שכדאי לזכור בעפ, יש קיצורי דרך בגיאומטריה, ויש גם סיכומים לכל הנושאים. תנסו להכין לכם איזה "תנך" כזה של דברים שאתם זוכרים בע"פ וגישות נוחות (למשל "בשאלות צירופים של פעולה הדדית אני כופל את את כמות המשתתפים באותה כמות מינוס אחד ומחלק ב2"). עצם העובדה שתכתבו את הדברים ותגדירו אותם במילים עשויה לסייע לכם באופן משמעותי.תרגול תרשימים – אני נתקל הרבה פעמים בתלמידים שמדווחים שדווקא בתרשים הם נמרחים. פייר והגיוני. התרשים זה מקבץ של שאלות שמבוססות על איור/גרף/טבלה/מונה ליזה עם מספרים שדורשות מאיתנו לקחת נשימה ולהתמודד עם העומס הזה בצורה אלגנטית. מטבע הדברים לא כולם בהכרח יהיו חדים על המעברים. אני ממליץ לכם לקחת מקבץ של תרגול תרשימים ולתרגל כמה שיותר באופן מודע ועקבי. מה הכוונה? אין טעם שתנסו לעשות את הדברים מהר, אלא שתפנימו ותרגילו את עצמכם לעובדה שהשאלות לא נפתרות בהכרח עם חישוב (הן כן, אבל לא מסובך כמו שאתם חושבים) אלא בעיקר עם מחשבה. דברים כמו הבנה של התנהגות של גרף או להבין איך עושים ממוצע בקלות זה לגמרי הדברים שכדאי שיעלו לכם, ואני מאמין שעם תרגול נכון בהדרגה תוכלו לצמצם זמנים במקבץ המשמעותי הזה בפרק.לקחת נושאים שמלכתחילה אנחנו חלשים בהם ולהפוך למקצוענים – קצת מזכיר את הפסקה הקודמת אבל קצת יותר ספציפי. יש נושאים שלא אהבתם? יש נושאים שגרמו לכם להזיע או להעלות דופק כשנתקלתם בהם בבחינה? מהיום אתם הופכים למקצוענים בנושאים האלה. בין אם זה ערך מוחלט או בעיות הספק, אתם לוקחים כל תרגיל מהסוג שלא אהבתם ופשוט עושים דוקטורט על הנושא. אתם יכולים לסכם באופן יסודי את הנושא מרמת האפס עד לרמת הבחינה, אתם יכולים לנסות לפתור בכמה שיותר גישות, אתם יכולים להעביר הרצאה לחברים על סוג השאלות הזה, העיקר שתדעו להתמודד עם השאלות האלה באופן מיטבי ביותר ותבינו כל ניואנס הכי קטן בשאלות האלה כדי שהשאלות האלה כבר לא יהוו חסם מבחינתכם.

#אם היה לי עוד זמן...מכירים את זה ששבועיים לפני המבחן אתם מרגישים שאם היה לכם יותר זמן הייתם מדייקים את עצמכם עוד קצת באנלוגיות, ועוד טיפה בבעיות תנועה, וגם לחזור על משולש זהב וכסף וגם..יש לכם עכשיו חודשיים וחצי למלא את הרשימה הזאת, ולהתחיל לעבוד עליה. אז אולי במועד הקודם לא הצלחתם להגיע לציון, אבל אתם לגמרי יכולים להגיע לציון במועד הזה, תחליטו שזה שלכם.

#מנטליותתשאלו את עצמכם – מה הייתי משנה בגישה שלי ללמידה?תארגנו לעצמכם את הלמידה באופן שיהיה מאוורר יותר, אחרי הכל התהליך שוחק. אין טעם להכניס את עצמנו כבר לסטרס וללחץ. מי שכבר עשה פסיכומטרי פעם אחת מבין כמה גישה טובה קריטית לבחינה הזאת.חשוב לשים לב לניהול זמן שלנו. הרבה פעמים תלמידים מכים על חטא שהם לא היו מספיק פנויים במועד הקודם ללמידה, ומחליטים ללכת לקיצוניות השניה. עוזבים את כל העבודות, מפסיקים לצאת עם חברים ונכנסים למנזר אפרורי שנושא את השלט "פסיכומטרי". מה אני חושב על זה? שזה גרוע.למה? שתי סיבות –א. אין קשר אמיתי בין סבל לבין התקדמות. לפחות לא בהקשר הזה. סבל ובאסה לא יביאו אתכם לתוצאות טובות יותר. ודווקא למידה בשמחה, עם מצב רוח ומוטיבציה ותחנות איוורור מידי פעם ככל הנראה תביא אתכם לתוצאות טובות יותר ותגרום לכם לשבת יותר זמן ברצף ללמוד.ב. מכירים את הסיפורים על אנשים שזכו בלוטו והפכו בין לילה למיליונרים? אתם גם מכירים את הסיפורי המשך שהאנשים האלה ביזבזו את כל הכסף ממש מהר ומצאו את עצמם בחובות מטורפים והרסו לעצמם את החיים? אז זמן הוא משאב שממש מזכיר כסף, והרבה פעמים אנשים שמקבלים יותר מידי זמן בבת אחת לא תמיד יודעים איך לנהל אותו בצורה חכמה.

תגדירו לעצמכם שעות ללמידה, שעות לעבודה, שעות לחברים, וכמובן שתחזיקו במקפיא תמיד גלידה טובה. אחרי הכל, בחיים של אחרי הפסיכומטרי, בתואר, אתם תידרשו לנהל את עצמכם בסדר יום שלא רק מורכב מלמידה אלא גם מהחיים בעצמם.

#ואולי בכלל אני לא צריך פסיכומטרי?יצא לי לא פעם ולא פעמיים לדבר עם תלמידים, שבתיכון הצטיינו בבגרויות והיו נורא מתוסכלים מהתהליך של הפסיכומטרי. משחק קצר עם מחשבוני הבגרויות והסכמים לפקולטות השונות העלה שלפעמים הרחבה של הבגרות בהיסטוריה או שיפור הציון באנגלית הוסיפו לסכם את סך הנקודות המיוחל. ממליץ לכם לבדוק את זה עכשיו, שתספיקו להרשם לבגרויות קיץ במידה ותרצו (נקודה חשובה – אפשר לגשת להרחבות אך ורק בבגרויות הקיץ).מקווה שהפוסט הזה יסייע למישהו, ואני אשמח שעוד אנשים ישתפו בתובנות שלהם כמובן מי שמרגיש צורך מוזמן להתייעץ בפרטי!

לפוסטים נוספים של המורה

צור קשר